Proizvod

Kalifornijska pastrva

Kalifornijska pastva je slatkovodna riba iz porodice salmonida (lat. Salmonidae). Vretenastog je tijela, nešto šireg od potočne pastrve, čijom se dužinom prostire karakteristična crvenkasta pruga koja je istaknuta i na našem logotipu.

Zbog visokog udjela esencijalnih omega-3 masnih kiselina, pastrve pripadaju vrlo poželjnim namirnicama u prehrani. Pastrva je zdrava i hranjiva namirnica koja zauzima važno mjesto u uravnoteženoj, pravilnoj prehrani. Nutricionisti preporučuju 2-3 obroka ribe tjedno, od kojih bi se jedan trebao sastojati od ribe bogate višestruko nezasićenim masnim kiselinama.

Uz već spomenute omega-3 masne kiseline, pastrva je i bogat izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj. Odlična je kao izvor fosfora, selena i vitamina B12 i B6

Naša pastrva mrijesti se na ribogojilištu u Solinu, a inkubacija ikre odvija se na samom izvoru rijeke Jadro. Nakon što ikra na izvoru provede gotovo 45 dana, dovozi se nazad na ribogojilište. Dio uzgojene ribe prodajemo drugim ribogojilištima već nakon 4 do 5 mjeseci starosti, a budući da raspolažemo sa 20 velikih bazena, 21 bazenom za uzgoj mlađi i 3 kanala za matično jato, možemo reći da je naše ribogojilište jedno od najvećih u Hrvatskoj. Osim ove činjenice, možemo se pohvaliti i idealnim uvjetima za rast i razvoj ribe gdje temperatura vode zimi ne pada ispod 12°c, dok ljeti ne raste iznad 16°c. Upravo zbog tih uvjeta, našoj ribi za rast do idealne težine (250g) potrebno je samo 18 do 20 mjeseci dok isti proces na drugim ribogojilištima zahtjeva period od 20 do 22 mjeseca. Ovome uvelike pridonosi i riblja hrana najboljeg svjetskog proizvođača koju pri uzgoju koristimo.

Tržište pastrve u Hrvatskoj
Proizvodnja pastrve u Hrvatskoj